TOSK Ronde 5

Op zaterdag 27 mei stond de laatste ronde van de TOSK op het programma. In totaal kwamen er een twintigtal spelers opdagen. Zij werden ingedeeld in een A- en een B-reeks en speelden dan een afzonderlijk tornooi van vijf ronden.

In de A-reeks moest Steven minstens 4,5 halen (en dus het tornooi winnen) om Yen in te halen en de TOSK nog te winnen. Nadat er in de eerste ronde geen verrassingen vielen te noteren, stond in de tweede ronde al de topper tussen Steven en Yen op het programma. Daarin won Yen snel een kwaliteit maar kreeg Steven wel het initiatief. Net toen Yen van onder de druk weg raakte, blunderde hij zijn kwaliteit terug. Zijn stelling was daarna verloren want hij stond twee pionnen achter. Steven kende daarna geen problemen meer om het punt in de wacht te slepen. Yen moest nu hopen dat Steven nog een punt zou laten liggen in een van de volgende drie ronden. Tijdens de derde ronde moest Steven het opnemen tegen Maarten. Ook deze partij sloot hij winnend af. Zo stonden Michaël en Steven na drie ronden samen aan de leiding. Logischerwijze moesten ze het in de vierde ronde tegen elkaar opnemen. Hier dreigde er een complex eindspel op het bord te komen maar dit werd voorkomen door eeuwig schaak. Zo bleven Steven en Michaël samen aan de leiding staan. In de laatste ronde zou de beslissing vallen over tornooi en eindwinst. Steven moest het daarin opnemen tegen Thomas, terwijl Michaël Yen moest bekampen. Steven won zijn partij, maar Michaël moest het onderspit delven tegen Yen. Zo wint Steven dus het tornooi. Hij had een half puntje voorsprong op Yen en Maarten. In het eindklassement, waarvoor slechts de beste drie tornooien meetellen, springt Steven in extremis over Yen. Hij wint dus de TOSK in de A-reeks. Hij heeft een half puntje voorsprong op Yen. Dimitri eindigt als derde op 3 punten van Steven.

In de B-reeks was het minder spannend voor de eindwinst. Quinten had al een mooie voorsprong opgebouwd en van zijn concurrenten kwam niemand opdagen. Gelukkig kende het tornooi zelf wel een spannend verloop. Zo waren er wisselende kansen en kwamen er verschillende spelers in aanmerking voor de winst. Uiteindelijk mochten Louis en Ruben in de laatste ronde onderling uitmaken wie het tornooi zou winnen. De spelers verzeilden in een gelijk loper eindspel maar Louis had een pionnetje meer. Louis ging op zoek naar de overwinning en vond die ook. Zo wint Louis het tornooi voor Ruben. In het algemeen klassement is Quinten de winnaar. Adrien werd tweede op 2,5 punten. Lauren vervolledigt de top drie. Hij had 3,5 punten minder dan Quinten.

 

Terug naar overzicht

© 2013 – 2018 Olivia & Michaël