Clubkampioenschap Masters Ronde 5

Tijdens de vijfde ronde moest leider Tijs het, met zwart, opnemen tegen Olivier. Na de opening was de stelling iets beter voor Tijs maar echte doorbraken kwamen er niet. Daarvoor was het wachten op de tijdsnood. Daarin kregen beide spelers de kans om een kwaliteitsoffer te spelen dat toch wel wat mogelijkheden bood (zo bleek toch in de analyse achteraf). Beide spelers durfden het offer echter niet aan omdat ze de tijd niet meer hadden om het deftig uit te rekenen. Na de tijdsnood bleven beide spelers over met een toren, twee verbonden vrijpionnen en een paard voor Tijs tegen een loper voor Olivier. Tijs zijn positie was beter in dit eindspel maar eenvoudig was het zeker niet. Na nog een uur zwoegen, rekenen en valletjes vermijden slaagde Tijs er toch in om de partij winnend af te sluiten. Zo behoudt Tijs het maximum van de punten.

Ruben wilde in het spoor van Tijs blijven en moest dus proberen te winnen van Igor. Na de opening stond de stelling nog min of meer gelijk maar toen Igor een mindere zet speelde kreeg Ruben de betere positie. Hij duwde op de stelling en Igor moest wat verdedigen. Ruben bleef echter duwen en zag dit beloond met pionwinst. Wat later won hij zelfs een tweede pion en toen Igor blunderde verloor hij zelfs een kwaliteit. Daarna probeerde Igor nog wel om de bakens te verzetten maar uiteindelijk bleek de materiaal achterstand te groot.

Ook Yen deed er dus best aan om te winnen om niet te ver achterop te geraken. Zijn tegenstander was Benjamin. Yen verraste Benjamin al in de opening, want hij week al op zet 1 af van zijn openingsrepertoire. Na de opening was het een tactisch steekspel en daarin toonde Yen zich toch duidelijk de sterkste.

Ook onderin het klassement stond een belangrijk duel op het programma. Daarin nam Michaël het op tegen Hekuran. Beide spelers konden een gouden zaak doen als ze de partij winnend konden afsluiten. Hekuran verraste in de opening door ... normale zetten te spelen. Het bleek echter tijdelijk te zijn want al snel speelde hij opnieuw enkele typische Hekuran zetten. Michaël profiteerde daarvan om zijn stukken goed te zetten en een aanval op te zetten. Toen Hekuran bleef achteruit kruipen zag Michaël mooi zijn kans om een loper te offeren en zo een pion te winnen. Daarmee was de aanval van Michaël nog lang niet gedaan. Hekuran bleef hardnekkig verdedigen maar toen hij, in een poging om de stelling te vereenvoudigen, zich misrekende, won Michaël een paard. Daarna was het voor Michaël toch even uitkijken voor tegen kansjes maar toen die van de baan waren bleef hij doorduwen. Door de lijnen te openen kwam Hekuran serieus in de problemen en zag hij zijn materiaal achterstand oplopen tot een toren. Daarna kende Michaël nog maar weinig problemen om het belangrijke punt in de wacht te slepen.

Zo blijft Tijs alleen leider met het maximum van de punten. Ruben volgt op een punt en heeft ook nog steeds het maximum maar een partij minder gespeeld. Yen volgt op twee punten maar heeft ook nog een partij te goed. Onderaan het klassement komt Michaël weg van de laatste plaats. Deze wordt nu gedeeld door Olivier en Benjamin.

Verslag van de Promotie reeks

Terug naar clubkampioenschap

© 2013 – 2018 Olivia & Michaël